Tvättbart munskydd, hur gör man?

När du använder ett tvättbart munskydd gjort av tyg, har du säkert funderat på hur du ska tvätta det ordentligt. Det går jättebra att göra rent dem med tvål och varmt vatten, för hand. Det varierar bland olika masker och material, hur varmt vatten du kan använda, men så varmt som möjligt. Om du har ett handtvättsprogram på din tvättmaskin, går det utmärkt att använda det. Använd ett vanligt tvättmedel som gärna får vara parfymfritt, för att undvika irritation i ansiktet. En tvättpåse kan dessutom vara bra att använda för ditt tvättbara munskydd. Det bevarar skicket, även vid centrifugering.

Hur ofta ska jag tvätta?

Du bör tvätta ditt tygmunskydd efter varje användning och var noga med hanteringen. Du vill undvika att föra bakterier och annat vidare, därför bör du vara lika noggrann som med ett engångsskydd. Förhoppningsvis har de flesta kolla på detta redan, men det skadar inte att ta det igen.

  • Undvik att röra vid masken när du har den på dig.
  • Ta på dig masken genom att röra endast vid öronbanden, kläm åt näsklämman om det behövs.
  • Tvätta händerna före och efter du tar av och på masken. Finns inte tvål och vatten, använd handsprit.
  • Ha gärna med ett särskilt munskyddsfodral.
munskydd som hänger på tork

Hur varmt vatten för mitt tvättbara munskydd?

Hett vatten är det allra bästa. Vi har alla hört sedan vi var barnsben, att underkläder och sängkläder ska tvättas i 60 grader, då dör bakterierna. Det är inte riktigt sant att alla virus och bakterier gör det, vilket kan bra att känna till. Det tydliga rådet från bl.a. forskare, är att så hög temperatur som möjligt, är att rekommendera. Viktigt är också att läsa på instruktionen till sitt tvättmedel, om man använder detta. Vissa enzymer och annat i tvättmedlet blir mer eller mindre effektiva vid olika temperaturer. Det finns även speciella antibakteriella tvättmedel.

Leave a comment
Stay up to date
Register now to get updates on promotions and coupons.

Varukorg

×