Vilka munskydd är godkända för flygresor?


En bit in i coronapandemins framfart, släppte EASA (European Union Aviation Safety Agency) ett dokument, där man kräver munskydd vid flygresor. Detta samtidigt som svenska Folkhölsomyndigheten fortfarande menar att munskydd och ansiktsmasker ger en, som de säger, falsk trygghet. Anders Tegnell sa bland annat till Aftonbladet att han inte förstår rekommendationerna.

Munskydd för flygresor

Kravet borde dock inte komma som en överraskning, kan man tycka. Sverige är en minoritet i världen, när det kommer till att inte rekommendera munskydd på allmänna platser. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar också munskydd, med vissa restriktiv. 

Samtidigt som man kräver att munskydd använd, både av passagerare och kabinpersonal, är det dock lite luddigt om vilka krav som finns. På vissa flygplatser kräver man dessutom att masken bärs så fort du sätter din fot där.

Flygbolaget SAS skriver så här på deras hemsida:

VILKA TYPER AV ANSIKTSMASKER ÄR GODKÄNDA?

  • Du måste själv ta med en egen ansiktsmask som täcker både näsan och munnen. SAS godkänner ansiktsmasker som täcker mun och näsa, som är tillverkade och avsedda för medicinsk användning eller av liknande standard. Egentillverkade ansiktsmasker är inte tillåtna.

Hos Petter Stordalens charterbolag Ving, låter det på liknande sätt.

  • Munskydd ska bäras av såväl besättning som passagerare ombord. Masken ska du ta på innan ombordstigning. Undantag från maskkrav gäller barn under 6 år samt gäster som med dokumenterad medicinsk anledning inte kan bära ansiktsmask. Dokumentation kring medicinsk orsak ska då kunna uppvisas. 

Plus en hel rad andra saker, till exempel finns handsprit vid gaten där man kräver att alla ska sprita sina händer, innan ombordstigning.

Sanningen är att det enda kravet vi har kunnat hitta på detta, är att masken ska täcka näsa och mun. För barn under 6 år gäller inte kraven. Dessutom får skyddet inte vara hemmagjort, utan vara proffesionellt tillverkat.

Utifrån detta kan vi iallafall gladeligen meddela att alla våra munskydd är godkända för flygresor! 🙂

Det kan däremot finnas landsspecifika krav på resemålet. Hör av dig till oss om du behöver hjälp med att hitta rätt!

Leave a comment
Stay up to date
Register now to get updates on promotions and coupons.

Varukorg

×